Raymond Donker Geen reacties

In ondernemersland blijft toch altijd de grote vraag welke kosten je wel of niet mag aftrekken als zakelijke kosten. Zijn het privé kosten of zijn het gemengde kosten? Veel zakelijke besprekingen worden gevoerd onder het genot van een lekkere lunch of diner, maar mag je dit wel opvoeren als zakelijke kosten?

Om tot het antwoord te komen moet we eerst de volgende vraag stellen:

Is een lunch of diner wel aftrekbaar voor de IB en de BTW?

Om het makkelijk te maken hebben ze hier aparte regels voor gemaakt, hierdoor moet er per belastingsoort gekeken worden naar de aftrekbaarheid.

Laten we beginnen met de aftrekbaarheid voor de BTW:

Eerst moeten we kijken met wie en waar de lunch of het diner wordt genuttigd.

Voor eigen gebruik:

Als je zelf als ondernemer gaat lunchen of dineren is de btw niet aftrekbaar en zijn het gewoon privékosten. Ook niet als je eten en drinken haalt in een supermarkt of tankstation voor eigen gebruik.

Met een zakenrelatie:

Als je samen met een zakenrelatie ergens bij een horecagelegenheid gaat eten of drinken, dan is de btw ook niet aftrekbaar. Dat is anders als het eten en drinken op kantoor wordt genuttigd.

Koop je eten en drinken bij bijvoorbeeld een supermarkt en nuttig je dit samen met je zakenrelatie bij jou op kantoor? Dan mag je de btw wel aftrekken. De btw is niet aftrekbaar als je het eten en drinken alleen voor je zelf gebruikt.

Tenslotte de aftrekbaarheid van eten en drinken voor de IB:

Voor de inkomstenbelasting gelden dezelfde regels betreffend het eten en drinken voor eigen gebruik. Het is gewoon niet aftrekbaar. Of je het nu nuttigt bij een horecagelegenheid, supermarkt of tankstation, zolang je het zelf nuttigt is het niet aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting!

Ga je eten met een zakenrelatie, dan zijn de kosten wel aftrekbaar. Maar wel beperkt! Deze kosten zijn maar voor 80% aftrekbaar. Als je heel veel horecakosten hebt dan kun je er ook voor kiezen om alle kosten in aftrek te nemen en € 4.500 bij de winst op te tellen. Maar ik denk niet dat dat heel veel voorkomt.

De BTW die je niet in aftrek neemt mag je dan natuurlijk wel aftrekken als zakelijke kosten.

De conclusie:

De kosten voor lunch en diner kunnen aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting en voor de btw. Het hangt er dus vanaf waar je het nuttigt en met wie. Kijk dan of je te maken hebt met de omzetbelasting of de inkomstenbelasting en pas dan de verschillende regelgeving toe.

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt.