Maureen Kappers Geen reacties

De Belastingdienst kan ten alle tijden besluiten een voorlopige aanslag op te leggen, maar deze kunnen wij ook op jouw verzoek aanvragen. Dat kan zowel een te betalen bedrag als een teruggave zijn. Welke voordelen heeft dat voor jou?

Waarom legt de Belastingdienst een voorlopige aanslag op?

Deze actie roept vaak nogal wat vragen op bij klanten die hier ineens mee geconfronteerd worden. De Belastingdienst mag altijd ongevraagd besluiten een voorlopige aanslag op te leggen. Dit gebeurd vaak nadat je over de afgelopen jaren moest betalen bij de aangifte inkomstenbelasting, dit is meestal het geval wanneer je eigen ondernemer bent. Maar ook voor de aangifte vennootschapsbelasting kan dit aan de orde zijn, als de BV de afgelopen jaren winst heeft gedraaid.

Eenmaal een voorlopige aanslag gehad, dan krijg je die in de komende jaren ook. Je ontvangt deze aanslag meestal rond januari, maar dat kan ook later in het jaar zijn. Door een voorlopige aanslag betaal je gedurende het jaar al de belasting over je winst. Als je in loondienst bent gebeurd dat ook door de inhouding van loonbelasting, dus zo raar is dat niet. Uiteraard is het bedrag van de voorlopige aanslag gebaseerd op een schatting, je weet immers nog niet wat je definitieve winst gaat zijn.

Is de voorlopige aanslag naar jouw inzicht te hoog of te laag geschat door de Belastingdienst? Wij kunnen een wijziging insturen, zodat het bedrag wordt aangepast.

Wat levert vooraf betalen je op?

✎ betaling in max. 11 termijnen in plaats van max. 4
✎ betalingskorting bij betaling in één keer
✎ geen belastingrente achteraf
✎ heb je achteraf teveel betaald dan krijg je dat terug

Betaling in termijnen: De meeste voorlopige aanslagen worden opgelegd in januari. Je hebt dan 11 maandtermijnen om te betalen, de eerste termijn vervalt in februari en de laatste in december. Je betaalt in gelijke termijnen, dus in dat geval elke maand 1/11e.

Betalingskorting: Betaal je in één keer het volledige bedrag in de eerste termijn, dus in februari, dan krijg je een betalingskorting. Hoeveel dit is staat op de brief van de voorlopige aanslag.

Geen belastingrente achteraf: Als je vooraf betaalt hoef je geen rente te betalen aan de Belastingdienst. Slechts over het bedrag dat je achteraf nog moet bijbetalen, betaal je rente na 1 juli. De rente voor de VPB is 8% en voor de IB 4% per jaar.

Te veel betaald: Blijkt je werkelijke resultaat lager dan het geschatte resultaat waarover je hebt betaald? Dan krijg je geld terug. Dat is niet moeilijk, gewoon je aangifte indienen. Je moet er hooguit even op wachten.

Wanneer krijg je een voorlopige teruggave?

Wie winst uit onderneming geniet heeft hier geen baat bij. Je moet immers nog betalen over je winst. Maar ben je in loondienst en heb je aftrekposten, zoals hypotheekrente aftrek, dan krijg je mogelijk geld terug bij het doen van aangifte inkomstenbelasting. In dit geval kun je ook een voorlopige teruggave krijgen. De Belastingdienst betaalt vooraf in 11 maandelijkse termijnen de teruggave aan je uit.

Let wel op, dit is ook een schatting. Een voorlopige teruggave kan dus ook te hoog zijn, waardoor je na het doen van aangifte weer terug moet betalen! Uiteraard kunnen wij een wijziging insturen, zodat het bedrag wordt aangepast.

Heb je vragen of twijfel je over een voorlopige aanslag? Neem contact met ons op en we helpen je graag!