Maureen Kappers Geen reacties

‘Natuurlijk’ hoor ik je denken, maar heb je er ooit bij stilgestaan of jij een ondernemer bent in de ogen van de wet? En dat je dat elk jaar opnieuw moet beoordelen?

Als ondernemer in een eenmanszaak, VOF of maatschap heb je bepaalde fiscale voordelen. Welke voordelen je mag benutten hangt af van omstandigheden. Wanneer ben je ondernemer volgens de wet? En welke voordelen heb je dan? Wat als je geen ondernemer bent?

Wanneer ben je ondernemer?

Er zijn een aantal criteria die bepalen of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Dit zijn:

  • De zelfstandigheid van je onderneming: Kun je zelf bepalen hoe je je onderneming uitoefent en hoe je je werkzaamheden uitvoert?
  • De winstverwachting: Maak je (voldoende) winst? Maak je meerdere jaren verlies dan is het niet aannemelijk dat je in de toekomst winst gaat maken.
  • Het lopen van ondernemersrisico: Ben je zelf aansprakelijk voor je werkzaamheden en schulden van je onderneming? Loop je het risico dat je opdrachtgevers niet betalen? En krijg je geen inkomen als je ziek bent?
  • De tijd die je besteed aan je werkzaamheden: Hoeveel uren besteed jij aan je onderneming? En is dit rendabel? Let op als je een baan ernaast hebt.
  • Je bekendheid naar buiten: Heb jij bijvoorbeeld een visitekaartje, een website, een huisstijl, uithangbord of maak je reclame?
  • Het aantal opdrachtgevers: Heb je meerdere opdrachtgevers per jaar? En ben je niet afhankelijk van een bepaalde opdrachtgever?
  • Beschikbaar kapitaal: Heb je voldoende kapitaal om te kunnen investeren in je onderneming en deze een gedurende tijd draaiend te houden?

Welke ondernemersvoordelen zijn er?

Als ondernemer heb je recht op o.a. investeringsaftrek, een extra aftrekpost wanneer je voor een bepaald bedrag hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Zie deze blog voor meer informatie.

Ook krijg je 14% korting op je winst voor belasting, de zogeheten MKB-korting. En je mag een ‘meewerkaftrek’ benutten als je partner meer dan 525 uur per jaar meehelpt in jouw onderneming.

De grootste voordelen krijg je als je aan het urencriterium voldoet. Hiervoor moet je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden, dat zijn 49 weken van ongeveer 25 uur per week. Het urencriterium geldt per persoon.

Je mag ook je reisuren, de tijd die je besteed aan het verwerven van klanten en de uren aan de administratie meetellen. Al deze uren moet je wel aannemelijk kunnen maken, dus houdt ze bij! De Belastingdienst kan erom vragen en het is aan jou om te laten zien dat je de uren maakt en dat ze voor je onderneming zijn. Pas ook op als je er een baan naast hebt van meer dan 20 uur per week.

De extra voordelen die je krijgt als je genoeg uren maakt zijn:

  1. de zelfstandigenaftrek, dit is een extra aftrek van de winst voor belasting van maximaal € 7.030 (tarief 2020). De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren afgebouwd naar € 5.000. Heb je de AOW leeftijd bereikt? Dan is jouw zelfstandigenaftrek slechts € 3.640.
  2. de startersaftrek, ben je startende ondernemer? Dan heb je in de eerste vijf jaar recht op drie keer een extra aftrek van € 2.123 (tarief van 2020).

Wat als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting?

Voldoe je niet aan de criteria? Zijn je werkzaamheden puur hobbymatig of binnen de familiesfeer? Dan ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Let op, je kunt wel ondernemer zijn voor de omzetbelasting!

Je resultaten vallen in dit geval onder ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’. Je hoeft in de aangifte slechts het totaal aan inkomsten op te geven en daar mag je de gemaakte kosten van aftrekken. Over het verschil betaal je belasting. Je hebt hierbij geen recht op de ondernemersaftrekken.