Raymond Donker Geen reacties

De meeste zzp’ers werken geregeld gewoon vanuit huis, zij hebben daar dan een aparte ruimte voor. Hoe mooi zou het zijn als je een deel van deze kosten zakelijk in aftrek mag nemen. Onder bepaalde voorwaarden mag je de kosten van de werkruimte thuis opvoeren als zakelijke kosten.

2 belangrijke criteria zijn:

  • Een zelfstandige werkruimte
  • Voldoende gebruik van de werkruimte

De zelfstandige werkruimte:

Je mag alleen de kosten aftrekken voor een werkruimte als deze wordt aangemerkt als zelfstandig werkruimte. De belastingdienst stelt dat de werkruimte ‘zelfstandig’ als aparte ruimte te verhuren  moet zijn. Dan moet je dus denken aan:

  • Een eigen opgang of ingang
  • Eigen sanitaire voorzieningen

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan hoef je ook niet verder te kijken naar de andere voorwaarden. Je komt dan verder niet meer in aanmerking.

Voldoende gebruik van de werkruimte:

Als je in aanmerking komt voor de zelfstandige werkruimte gaan we kijken of je wel voldoende gebruik maakt van deze ruimte. Staat er één werkruimte tot je beschikking, dan moet je minimaal 30% van je totale arbeidsinkomen in die werkruimte verdienen en minimaal 70% vanuit die werkkamer.

Huur je nog een andere ruimte, dan mag je de kosten pas aftrekken als je minimaal 70% van je totale arbeidsinkomen in die ruimte verricht.

Wat nu…….?

Voldoe je niet aan de eisen voor zelfstandige werkruimte, dan mag je geen kosten aftrekken voor de inrichting van deze werkruimte. Een bureau, stoel, lampen en andere kosten zijn niet aftrekbaar als zakelijke kosten. Apparatuur die je nodig hebt voor het uitoefenen van je werk zijn natuurlijk wel gewoon zakelijke kosten. Denk dan aan een laptop, telefoon etc.

Voldoe je wel aan de eisen, dan heb je de keuze uit een aantal mogelijkheden:

  • Is de ruimte bouwkundig te splitsen; De werkkamer als ondernemingsvermogen.
  • Is de ruimte niet te splitsen; dan is het keuzevermogen.
  • De werkruimte en de gehele woning als ondernemingsvermogen.
  • De werkruimte en woning volledig als privé vermogen.
  • De werkruimte zakelijk, woonruimte privé.

Conclusie:

Eigenlijk kun je al lezen dat het voor een zzp’er heel moeilijk is om de kosten van zijn werkruimte te kunnen aftrekken. Voldoe je wel aan de eisen, dan heb je de keus uit een aantal mogelijkheden. Wij kunnen jou adviseren om de meest gunstige keuze te maken, je keuze werkt namelijk jaren door. Je hebt op de site van de belastingdienst een hele handige rekenhulp. Je kan daar zien of je recht hebt op kostenaftrek. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.