Fiets_van_de_zaak
Raymond Donker Geen reacties

Per 1 januari 2020 komt er een forfaitaire bijtelling voor fietsen die ter beschikking zijn gesteld door de werkgever. Zij moeten vanaf die datum 7% van de waarde van deze fiets optellen bij het loon van de werknemer.

Voor de auto van de zaal bestond deze bijtelling al langer, maar vanaf 2020 dus ook voor de fiets. Werkgevers hoeven dan geen ingewikkelde berekeningen meer te maken om te bepalen welk bedrag bij het loon van de werknemer moeten tellen. Vanaf 1 januari 2020 telt de werkgever op jaarbasis 7% van de aanschafwaarde bij het loon van de werknemer.

Voorbeeld:

Een werknemer krijgt in 2020 een elektrische fiets ter beschikking gesteld van € 1.600. Hij mag deze ook privé gebruiken. De werkgever moet elk jaar (7% van € 1.600) € 112 bij zijn belast loon optellen. Dat is per maand € 9,33. Deze regel geldt alleen voor ter beschikking gestelde fietsen. De werknemer moet bij het einde van het dienstverband de fiets gewoon inleveren of afrekenen. Ook als hij de fiets niet meer nodig heeft moet hij hem inleveren.

Vergoeden of verstrekken

Uiteraard mag de werkgever deze fiets ook vergoeden of verstrekken aan de werknemer. In plaats van dan de bijtelling op te nemen in de loonadministratie, moet de werkgever de waarde van de fiets bij het belast loon tellen. Dit kan dan als eindheffingsloon in de vrije ruimte onder gebracht worden of deze kan gebruteerd worden.

 

Wil je advies of heb je vragen over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.