Raymond Donker Geen reacties

Je hebt een auto op de zaak of denkt erover er een zakelijke auto te nemen. Wanneer dien je bijtelling te rekenen? Wat kost het je? En waar moet de rittenregistratie aan voldoen als je geen bijtelling wilt?

Wanneer heb je bijtelling?

Als je privé rijdt met een auto die op de zaak staat of als je deze operationeel leaset, dan dien je een bedrag bij de winst of je inkomen op te tellen voor het privé gebruik. Hierover betaal je belasting en btw. Tenzij je kunt aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je geen bijtelling te rekenen. Hiervoor dien je een sluitende rittenregistratie bij te houden.

Klik hier om te ontdekken wat bij jou van toepassing is!

Waar moet een rittenregistratie aan voldoen?

Er zitten best wat eisen aan een rittenregistratie. Deze registratie dient als bewijs en moet je bij je administratie bewaren.
Wij hebben speciaal voor onze klanten een format gemaakt die voldoet aan alle eisen, deze kun je hier openen. Je vult de regels in per enkele reis.

Percentage bijtelling en belasting

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde. Dit percentage wordt bepaald bij de eerste tenaamstelling en geldt vijf jaar. Daarna wordt het percentage opnieuw vastgesteld. Hoe dat werkt lees je in onze blog “Bijtelling! Wat als het percentage vervalt?“.
Percentages die vaak voorkomen zijn 22% en 25%.

Heb je een eenmanszaak/VOF?

De bijtelling wordt bij je winst opgeteld en wordt berekend in de inkomstenbelasting van dat jaar.

Ben je DGA/werknemer?

Dan wordt de bijtelling maandelijks opgeteld bij je brutoloon. Daar betaald je dan loonbelasting over.

BTW Bijtelling

De onderneming betaald de correctie btw voor privé gebruik. Dit is jaarlijks 2,7% van de cataloguswaarde. Vindt het privé gebruik pas later dan 4 jaar na het jaar waarin de auto in gebruik is genomen plaats. Dan neem je 1,5% i.p.v. 2,7%. Meer informatie vind je op de hier.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Als je een zakelijke bestelauto hebt en deze niet privé gebruikt, dan kun je een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. Dit kan digitaal bij de belastingdienst.
Het voordeel hiervan is dat je geen bijtelling hoeft te rekenen en geen rittenregistratie bij hoeft te houden.