Maureen Kappers Geen reacties

Op 1 maart begint de periode voor de aangifte inkomstenbelasting. Wellicht wordt jij er niet warm van, maar wij zitten er klaar voor!

Door nu al je gegevens te verzamelen en met ons te delen, maak je het niet alleen gemakkelijker voor jezelf, maar help je ons ook de doorlooptijd te verkorten en de ruimte voor advies te vergroten. Meer voordelen vind je onderaan deze blog.

Wat is er nodig voor jouw aangifte?

Alles met betrekking tot je inkomen(s), bezittingen in onroerend goed of geld, aandelen, beleggingen en schulden is van belang. Maar denk bijvoorbeeld ook aan (verandering van) je persoonlijke situatie. Heb je een fiscaal partner? Als je samen aangifte inkomstenbelasting doet, mag er met aftrekposten worden geschoven om tot een optimaal resultaat te komen.

Om het je gemakkelijker te maken hebben we van de meest voorkomende gegevens een checklist opgesteld.

Doen wij voor het eerst jouw aangifte? Stuur ons dan ook het aangifterapport van het voorgaande jaar! Dat is belangrijk vanwege de historie.

Hoe je kun je gegevens aanleveren?

De Belastingdienst heeft al veel gegevens van je. Deze staan op een vooraf ingevulde aangifte, afgekort VIA. Deze zien wij altijd graag. Zo kun je deze en je andere gegevens aanleveren:

  • Via een machtiging. Als klant bij ons ontvang je elk jaar een machtigingsbrief van de Belastingdienst met een code. Stuur deze brief vóór de verloopdatum naar ons toe via een foto, mail of per post. De machtiging is geldig voor één jaar. Klik hier voor een voorbeeld van de brief.
  • Download ‘m zelf. Je kunt de VIA vanaf 1 maart ook zelf uitdraaien via MijnBelastingdienst. Zo werkt het.
  • Stuur je overige gegevens per mail of post. Bepaalde aftrekposten, zoals aankoopkosten voor een woning, giften of zorgkosten, staan nooit op de VIA. Deze gegevens zijn immers niet doorgegeven aan de Belastingdienst en moet je apart aan ons doorgeven. Lever je liever alle jaaropgaven ook los in, dan mag dat uiteraard ook. Zorg dan wel dat je alles bij elkaar hebt.

Vergeet niet de VIA te controleren! Soms is deze niet helemaal correct. Gegevens die hier niet opstaan kun je per mail of per post aanleveren.

Wist je dat…

…de aangifteperiode standaard loopt van 1 maart tot en met 30 april
…wij als administratiekantoor uitstel aanvragen voor al onze klanten
…de belastingdienst na 1 juli 4% rente rekent over het nog te betalen bedrag
…een teruggave wordt uitbetaald voor 1 juli als we je aangifte verzenden vóór 1 mei